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Maintaining board certification - December 18, 2015 
 
The American Medical Association asked if a physician must maintain specialty board 
certification after the physician is determined to be eligible for expedited licensure 
through the Compact.  Motion was made by Commissioner Hansen (SD) and 
seconded by Commissioner Lawler (ID) to answer the AMA by stating the IMLC 
currently has no requirement for board certification upon renewal of a license issued 
through the Compact.  Specialty board certification by the American Board of Medical 
Specialties (ABMS) or the American Osteopathic Association (AOA) is required to be 
eligible for initial licensure through the Compact.  The motion was unanimously 
passed by voice vote.  The AOA requested the same written response be sent to their 
organization recognizing Osteopathic Continued Certification as only be required at 
initial licensure through the Compact.   
 

• See December 18, 2015, minutes of the Interstate Commission. 

• See IMLCC Rule Chapter Chapter 5, paragraph 5.4 (d) 
o (d) Holds specialty certification or a time-unlimited specialty certificate 

recognized by the ABMS or the AOA’s Bureau of Osteopathic Specialists. The 

specialty certification or a time-unlimited specialty certificate does not have to 

be maintained once a physician is initially determined to be eligible for 

expedited licensure through the Compact. (Emphasis added) 
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